ΣτΕ:«Πράσινο» στη μεταβίβαση ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ

STE«Πράσινο φως» για τη δυνατότητα μεταβίβασης στα ΤΑΙΠΕΔ αλλά και αξιοποίησης ακινήτων που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Το ΣτΕ έκρινε συνταγματική και νόμιμη, με δύο δικαστικές αποφάσεις, τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της δημόσιας έκτασης 489 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, με στόχο την τουριστική αξιοποίηση με παραχώρησή της σε επενδυτή. Το Δ΄ τμήμα ΣτΕ απέρριψε τον πρώτο κύκλο προσφυγών που υπέβαλαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κέρκυρας και κάτοικος της περιοχής, επιδιώκοντας να ακυρωθεί το «πέρασμα» του δημοσίου κτήματος στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς υποστήριζαν ότι παραβιάζουν το άρθρο 24 του Συντάγματος (για την προστασία του περιβάλλοντος) τόσο η μεταβίβαση του ακινήτου, όσο και ο νόμος 3986/11 που επέτρεψε αποκρατικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων και επενδύσεις, αφού εγκριθούν προηγουμένως ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων).

Το ανώτατο δικαστήριο απέκρουσε αβάσιμους τους ισχυρισμούς των αιτούντων, ενώ σύντομα θα κρίνει και τις προσφυγές που αφορούν τη νομιμότητα της παραχώρησης της επίμαχης έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ (ύστερα από διεθνή διαγωνισμό) στην εταιρεία NCH Capital για 99 χρόνια έναντι 25 εκατ. ευρώ για τουριστική αξιοποίηση.

Απάντηση 
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος ΣτΕ Κ. Μενουδάκος με αφορμή τη γνωμοδότηση 53/13 που έκρινε προσωρινά μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη μετακίνηση του Ναυτικού Οχυρού Αγ. Στεφάνου στην Κασσιόπη, υπογραμμίζει ότι το ΣτΕ δεν υποκατέστησε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) σχετικά με την επιλογή της νέας θέσης όπου θα μετακινηθεί. Και υπογραμμίζει ότι το ΑΝΣ δεν γνωμοδότησε για την ακριβή νέα θέση του Οχυρού αλλά ανέθετε τον καθορισμό της στο ΤΑΙΠΕΔ. Γι’ αυτό το ΣτΕ επέτρεψε το σχέδιο ΠΔ για να κρίνει το ΑΝΣ για την καταλληλότητα της νέας θέσης από πλευράς εθνικής ασφάλειας, χωρίς να κρίνει τη νομιμότητα της αξιοποίησης της περιοχής της Κασσιόπης, αφού αυτό δεν ήταν αντικείμενο του σχεδίου Π.Δ.

Στις δικαστικές αποφάσεις (1415-6/13 υπό τον αντιπρόεδρο Σ. Ρίζο) αναφέρεται ότι η επίμαχη έκταση παραχωρήθηκε στο Δημόσιο πριν από μερικά χρόνια χωρίς αντάλλαγμα για εξόφληση φόρου κληρονομιάς, καθώς και ότι 275 στρέμματα είναι δασική και η υπόλοιπη γεωργική και χορτολιβαδική με λίμνη 14 στρεμμάτων. Τα δικαιώματα κυριότητας, νομής και κατοχής περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ με όλους τους περιορισμούς και βάρη που συνεπάγονται οι ισχύουσες διατάξεις για την χάραξη του αιγιαλού, την χρήση μέρους του χάριν προστασίας του χαρακτήρα της δασικής έκτασης, του υγρότοπου της λίμνης, της χλωρίδας, της πανίδας, κ.λπ. Οι περιορισμοί αυτοί -κατά το ΣτΕ- δεν εμποδίζουν τη μεταβίβαση της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ ως ακινήτου που ανήκε στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και ταυτόχρονα δεν μπορούν να αποκλείσουν την αξιοποίησή του από το ΤΑΙΠΕΔ με τις συμβάσεις που προβλέπει ο ν.3986/11.

 

 

 

 

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Πηγή:imerisia.gr

Σχολιάστε το άρθρο...

2_Metrica - Μετρητικά συστήματα ακριβείας Α.Ε.Ε. 2_JGC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.