Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου: Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Μηχανικών

Οι Έλληνες Μηχανικοί αποτελούν διαχρονικά βασικό τμήμα του παραγωγικού τομέα της Ελλάδας με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ η περαιτέρω διάλυση και ο αφανισμός τους δεν αφήνει άλλα περιθώρια για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο από την κρίση.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου τονίζει ότι είναι τεράστια τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ήδη η εφαρμογή του Ν. 4387/2016 για το Ασφαλιστικό και η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στην άσκηση του επαγγέλματος των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Το εξοντωτικό καθεστώς του εφαρμοζόμενου νέου ασφαλιστικού Νόμου που αποτελεί ουσιαστικά ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μηχανισμό, μαζί με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Ελευθέρων Επαγγελματιών, επιδεινώνει το ήδη ασφυκτικό κλίμα για τους συναδέλφους και οδηγεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος το σύνολο των εναπομεινάντων επαγγελματικά δραστηριοποιούμενων Μηχανικών. Συγχρόνως, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Μηχανικών που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή θέση και δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2016, ενώ κάποιοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, χάνουν πλέον και τη ρύθμιση.

Στα τέλη του προηγουμένου έτους, οι Μηχανικοί κλήθηκαν, μέσα σε δύο μήνες, να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές α’ και β’ εξαμήνου 2016 μαζί με όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής είναι το παραπάνω από το 80% των Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών να μην έχει σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα, γεγονός το οποίο ουσιαστικά δεν τους επιτρέπει να ασκούν το επάγγελμά τους αφού δεν μπορούν να συμμετέχουν και να αναλαμβάνουν Μελέτες & Έργα Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Συγχρόνως όμως διαφαίνονται και άλλα προβλήματα. Σύμφωνα με το Ν.4387/16, τμήμα της περιουσίας  του τομέα ΤΣΜΕΔΕ μεταβιβάζεται στο νεοϊδρυθέν Ταμείο Μηχανικών Δημοσίων Έργων ΤΜΕΔΕ, που προβλέπεται να είναι ο καθολικός διάδοχος του ΤΣΜΕΔΕ για την εγγυοδοσία.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου απορρίπτει κατηγορηματικά τα νέα μέτρα που οδηγούν στην καταστροφή το μεγαλύτερο επιστημονικό κλάδο της χώρας μας, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την υφιστάμενη κατάσταση σωρευμένης ύφεσης. Οι εισφορές των Μηχανικών ανάγονται σε υπέρογκους συντελεστές οι οποίες σε συνδυασμό με το ισχύον δυσβάσταχτο φορολογικό καθεστώς, καθώς και με την άδικη μείωση των συντάξιμων αποδοχών οδηγούν σε μη βιώσιμη τη λειτουργία των Μηχανικών.

Επίσης με την κατάργηση της λειτουργίας του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ως αυτόνομου Ταμείου, του μη χρηματοδοτούμενου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά Βιώσιμου Ασφαλιστικού Ταμείου της Χώρας, ολοκληρώνεται κατά αυτόν τον τρόπο η υφαρπαγή του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων που ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις σε μαζική και βίαιη έξοδο από το επάγγελμα και από την χώρα μας. Παράλληλα, βάλλεται αδίκως και καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου απορρίπτει κάθετα κάθε μέτρο που οδηγεί στην αύξηση των ήδη δυσβάσταχτων εισφορών των συναδέλφων και καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.

Μόνον το 2015 έφυγαν στο εξωτερικό περίπου 4.000 μηχανικοί ενώ το 2016 έφυγαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 6.000 μηχανικοί οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ για να μην πληρώνουν εισφορές.

Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική το επάγγελμα του μηχανικού θα οδηγηθεί σε αφανισμό.

Γιώργος Σκιαδόπουλος
Πρόεδρος ΣΑΔ
Γιώργος Περνάρης
Αντιπρόεδρος ΣΑΔ
Αναστασία Μαργιέ
Γ. Γραμματέας ΣΑΔ
Νίκος Παπαγρηγορίου
Μέλος ΔΣ ΣΑΔ
Γιάννης Ματσαμάς
Μέλος ΔΣ ΣΑΔ

Σχολιάστε το άρθρο...

2_Metrica - Μετρητικά συστήματα ακριβείας Α.Ε.Ε. 2_JGC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.