Διπλή παράταση για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ

Νέα παράταση για την αποπληρωμή των εισφορών όλων των ασφαλισμένων της χώρας δίνει ο ΕΦΚΑ. Η καταληκτική ημερομηνία για τις εισφορές Ιανουαρίου τόσο για μισθωτούς (υποβολή ΑΠΔ) όσο και για ελεύθερους επαγγελματίες “αυτοαπασχολούμενους” αγρότες μετατίθεται για την Παρασκευή 31/3 (η πρώτη παράταση έληγε σήμερα 17/3).

Ταυτόχρονα οι εισφορές Φεβρουαρίου (που έληγαν 31/3) «σπρώχνονται» για τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου. Η νέα παράταση δόθηκε χθες στο… πάρα πέντε κι ενώ υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, όπως:

•  Η ανάρτηση περίπου 60.000 ειδοποιητηρίων για ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση και «μπλοκάκι» που δεν γνώριζαν μέχρι χθες τι πρέπει να πληρώσουν.

•  Η οριστικοποίηση του πακέτου κάλυψης ΑΠΔ για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι που θα επιμερίσουν τις εισφορές τους με τους εργοδότες κ.ά.

Στο μεταξύ, με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ «κλειδώνουν» κλιμακωτές μειώσεις εισφορών που μεταφράζονται σε μικρές αυξήσεις μισθών της τάξης των 6-20 ευρώ για 35.000 «παλαιούς» ασφαλισμένους (πριν από την 1/1/1993) σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Η εγκύκλιος αφορά όλους τους μισθωτούς που πλήρωναν μέχρι 31/12/2016 διαφορετικό ασφάλιστρο από 20% (6,67% εργαζόμενος και 13,33% εργοδότης) οριστικοποιώντας τη μεταβατική περίοδο μέχρι και το 2019 κατά τη διάρκεια της οποίας οι εισφορές θα μειώνονται σταδιακά. Εκτός από τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, η εγκύκλιος αφορά χειριστές αεροσκαφών, ιπτάμενο προσωπικό, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς κ.ά.

Δεδομένων των κοινών κανόνων απονομής συντάξεων που ισχύουν πλέον για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εισφορές σύνταξης των μισθωτών εναρμονίζονται σταδιακά με τον γενικό κανόνα του ΙΚΑ, ώστε από 1/1/2020 όλοι να πληρώνουν το 6,67% του μισθού τους για σύνταξη. Αντίστοιχα αναπροσαρμόζονται οι εργοδοτικές εισφορές, ώστε να φτάσουν στο 13,33% από το 2020. Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση αποδοχών κυμαίνεται για φέτος κοντά στο 0,5% – 1%. Η σταδιακή μείωση των εισφορών συνεχίζεται και το 2018 και το 2019.

Προσοχή καθώς ο εργαζόμενος καρπώνεται στον μισθό του μόνο τη μείωση της εισφοράς του ασφαλισμένου. Η αναπροσαρμογή των εισφορών αφορά «παλαιούς» ασφαλισμένους σε ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Εθνική Τράπεζα και Εθνική Ασφαλιστική, ΕΤΒΑ, υπαλλήλους συνεταιρισμών, ιπτάμενο προσωπικό και προσωπικό εδάφους, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς. Οι διατάξεις αφορούν και καλλιτέχνες νέους ασφαλισμένους (από το 1993 και μετά). Για παράδειγμα ασφαλισμένοι του ΗΣΑΠ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της Εθνικής Τράπεζας και της πρ. ΕΤΒΑ θα πληρώνουν φέτος 8,29% από 8,835%. Προσωπικό εδάφους, ιπτάμενο προσωπικό, πτυχιούχοι χειριστές αεροσκαφών, ηθοποιοί, μουσικοί, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου κ.ά. θα πληρώνουν 9,9%, από 10,97%.

Η ίδια εγκύκλιος συγκεκριμενοποιεί τις ομάδες ασφαλισμένων που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για τις οποίες δεν ισχύουν οι αλλαγές στις εισφορές, όπως δεν ίσχυσαν και οι αλλαγές στα όρια ηλικίας. Ξεκαθαρίζεται επίσης πως από 1/1/2017 ισχύει ενιαίο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για όλους τους μισθωτούς που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (5.860 ευρώ τον μήνα).

 

ethnos.gr

Σχολιάστε το άρθρο...

2_Metrica - Μετρητικά συστήματα ακριβείας Α.Ε.Ε. 2_JGC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.